Keloğlan Filmi Oyuncusu Kimdir ?


Herkezin televizyonlarında defalarca gördüğü ve keloğlan olarak bilinen Rüştü Asyalının hayatı
Rüştü Asyalı (d.1947 Ankara) Türk tiyatro ve sinema oyuncusu yönetmen rejisör senaryo yazarı seslendirme sanatçısı.

Foto galeri için lütfen Facebook sayfamızı ziyaret edin

Lise yıllarında Ankara Halkevleri Genel Merkezi’nde açılan tiyatro kurslarına başladı.1963 yılında Ankara Radyosu Çocuk Saati ekibinde “temsil kolu sanatçısı” olarak yeraldı. Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro bölümü sınavını kazandı. Mezun olduktan sonra 1970 yılında Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak profesyonel oyunculuk yaşamına başladı.

Ankara Radyosu’nda Çocuk Saati programında canlandırmaya başladığı “Keloğlan” oyunları ile dinleyicinin beğenisini kazanmasının ardından film yapımcılarının önerisiyle sinemaya ilk adımı attı. 1971-1975 yılları arasında dört “Keloğlan” filminde rol aldı. Ardından çalışmalarını “Yaman Delikanlı” ve “Dangalak” adlı filmlerle sürdürdü. Ankara’da “Oyuncular Birliği” özel tiyatro topluluğunun kurucuları arasında yeraldı. 1970 yılından günümüze kadar Devlet Tiyatroları’nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yaptı. “Keşanlı Ali Destanı” “Fil Adam” “Düşler Yolu” ve “Azizname” adlı oyunlardaki rolüyle büyük başarı sağlayan sanatçı “Kanlı Nigar” “Ah Şu Gençler” “Ölümsüzler” “Yunus Diye Göründüm” ve “Soruşturma” adlı oyunların yönetmenliğini yaptı. Özel tiyatrolarda da konuk yönetmenlik çalışmaları yapan Rüştü Asyalı Pamukbank Çocuk ve Gençlik Tiyatrosunda “Masal Var-Masalcık Var” “Ah Şu Gençler” Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosunda “Ah Şu Gençler” isimli eserleri gerçekleştirdi. Ankara Ekin Tiyatrosunda Nazım Hikmet için yazılmış “Hasret” adlı oyunun rejisörlüğünü üstlendi. Sanatçı bu oyunda Nazım Hikmet rolünü oynadı. 1963 yılından bu yana televizyon dizileri tiyatro oyunları ve sanat kültür programlarıyla radyo ve televizyonda çeşitli projelere büyük katkılarda bulundu. “İki Öküz” “Bir Varmış Bir Yokmuş” ve “Türkülerle Oyunlar” adlı dizilerin senaryo yazarlığı yönetmenliği ve oyunculuğunu yaptı. “Atatürk Anlatıyor” isimli belgeselde Mustafa Kemal Atatürk canlandırdı. Son çalışması “Ben Bir İnsan” isimli yapıt Devlet Tiyatroları sahnesinde oynandı.
Sanatçı çeşitli tarihlerde Devlet Sanatçıları Birliği genel sekreterliği Devlet Tiyatroları Yönetim Kurulu üyeliği Devlet Tiyatroları Vakfı başkanlığı ve Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği genel başkanlığı görevlerini ayrıca Seslendirme Sanatçıları Birliği genel başkanlığı ve Sanat Kurumu yönetim kurulu üyeliğini sürdürdü. 9 Temmuz 2008′de Devlet Tiyatroları başrejisörülüğü’ne getirildi halen görevini sürdürmektedir. Ayrıca Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nde diksiyon spikerlik sunuculuk seslendirme ve oyunculuk alanlarında ders vermektedir.

Rol aldığı tiyatro oyunları
• Ben Bir İnsan
• Kuvvayi Milliye Destanı
• Azizname
• Fil Adam
• Keşanlı Ali Destanı
• Düşler Yolu
Yönettiği tiyatro oyunları
• Ah Şu Gençler
• Ölümsüzler
• Yunus Diye Göründüm
• Soruşturma
• Kanlı Nigar
• Masal Var-Masalcık Var
• Hasret (Nazım Hikmet)
Filmografisi
• Keloğlan Aramızda 1971-Keloğlan
• Keloğlan 1971-Keloğlan
• Keloğlan’la Can Kız 1972-Keloğlan
• İki Öküz 1972
• Sefer Seferde 1975
• Keloğlan İz Peşinde 1975-Keloğlan
• Yaman Delikanlı 1976-Yaman
• Ben Bir Garip Keloğlanım 1976-Keloğlan
• Ben Bir İnsan 2002
• Havada Bulut 2002-Kömürcü Hristo
• Kod Adı 2006-Savcı Doğan
• Kod Adı Kaos 2007-Savcı Doğan
Yazdığı senaryolar
• Yaman Delikanlı 1976
• Ben Bir Garip Keloğlanım
• Ben Bir İnsan 2002

1.475 kere okundu

Share and Enjoy: These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Keloğlan Filmi Oyuncusu Kimdir ? ile Benzer Yazılar:

28 Haziran 2011 Saat : 6:58

Keloğlan Filmi Oyuncusu Kimdir ? Yazısı için Yorum Yapabilirsiniz

İdman Son Yazılar FriendFeed

Kategoriler